0000 Papegaaiduiker, Farne Isles 15-05-2019, 16A2309 def rec X banner k0000 Papegaaiduiker, Farne Isles 15-05-2019, 16A2309 def rec X banner k

About Jieles van Baalen - Biologist, Photographer

May 31, 2021  •  Leave a Comment

NL

 

Natuur is kunst. Ik ben slechts getuige.

Jieles van Baalen studeerde zoögeografie en plantenoecologie in Amsterdam, Vrije Universiteit, en promoveerde aldaar op plantenoecologisch onderzoek. Vervolgens werkte hij in het milieukundig onderzoek en in diverse beleids- en wetenschapscoördinerende functies bij de rijksoverheid.

Biologie blijft één van de rode draden in mijn werkzame en privé-leven en brengt mij ook op het pad van de fotografie. Ik verken nu een aantal jaren de eindeloze mogelijkheden van de combinatie biologie-fotografie en wel in ruime zin: ik fotografeer met evenveel plezier onderwerpen uit de natuur als mensen en landschappen.

Voor wie graag bijzondere waarnemingen en impressies deelt of vluchtige, wellicht zelfs beslissende momenten, is fotografie bijna een wondermiddel. Ik probeer in beelden te vatten wat mij treft: een houding of een expressie, een onverwachte verschijning, patronen, vlucht, kleur, licht, perspectief.

Er is ook zo allemachtig veel te zien, wandelend in Nederland of op andere plekken in Europa, trekkend door de Andes, de bergen van Zuid China, de Himalaya in Bhutan, de uitgestrektheid belevend van Afrika en Australië, in New York zijn of in een dorp in Kameroen. Mijn camera werkt als een soort kompas in de veelheid van indrukken dichtbij en ver weg.

Je kunt de enorme variatie binnen en tussen al die gebieden en plaatsen goed vergelijken met de schijnbaar eindeloos diverse natuur, zoals die nog in allerlei streken aanwezig is en die ik, als bioloog zo waardeer en bewonder.

Daarom deel ik op deze plek, met veel plezier een kleine selectie uit die biodiversiteit.

Deze samenvatting geeft je een tamelijk snelle indruk.

Met vriendelijke groet, Jieles van Baalen

 

ENG

Nature is art. I am only a witness.

Dr. Jieles van Baalen studied zoögeography and plant ecology at the Vrije Universiteit in Amsterdam, where he wrote his PhD thesis in the field of plant ecology. Subsequently he worked in environmental research and in various policy- and science coordinating functions for the central government of the Netherlands

This lifelong passion for the natural world has led me to photography. Through my photography I explore nature, its feathery, furry and flowering inhabitants and the landscapes I find myself in. And I love to portrait people. Photography is a singular way to share observations, impressions and fleeting experiences. With my camera I try to capture all that strikes me: a posture, an expression, gestures, flight, colours, patterns, perspective.

There is so much to see, walking the countryside of the Netherlands and elswhere in Europe, hiking at low and high altitude in the Andes, the mountains of South China, or the Himalayas of Bhatun, experiencing vast expances of Africa and Australia and journeying from the busy city of New York to a village in Cameroon. Through it all, my camera acts as a compass that helps me navigate the multitude of impressions I experience near and far.

As a biologist I value and seek out the seemingly endless varieties of the natural world and there is so much diversity in and among all these different sites and places. It is with great pleasure that I share here a limited selection from this biodiversity.

Please view this summary for a rather quick impression

 

Kind regards, Jieles van Baalen.

 

 

Jieles van Baalen, Saturnino Llactahuaman Lastra, Perú 2014Jieles van Baalen, Saturnino Llactahuaman Lastra, Perú 2014

                                     Jieles van Baalen     Saturnino Llactahuaman Lastra     Perú 2014


Comments

No comments posted.
Loading...